Monday, August 25, 2014

Loom Band

Benda ni tgh jd kegilaan bdk2 rupanya
last week dina dah ngendeng2 nak benda loom band ni
sebagai emak yang prihatin aku pun google.haha
oklah, ada jual setiap hari ahad kt metro point kajang.ada flea market kt situ
2 badek ni baru kebah demam
harap2 diorng happy la dpt loom band ni

adik ni siap ajar camne nk buat
lps tu bg free je yg dh siap


aku beli set ni
RM15 
motip beli yg ni sbb benda untuk ikat tu ada 2
getah ada 600
xde la ank aku bergaduh nnti
ada 1 lg design, 1 je benda ikat tu.so jgn cari nahas beli yg tu
aku xberapa nk kreatif sgt, so rasa mcm leceh je nk buat benda ni.hahaha
nasib baik hubby rajin melayan
dina ni lebih mengikut hubby rasanya
suka music, art
cica nmpk mcm bosan gak bila buat bnda ni
tp bila kakak dh siap buat
dia ckp:  "ok, yg ni kita jual kt sekolah nak kakak?" hahahaha
yg sorang ni mengikut tang berbisnes kot


apa-apa ajelah ank..
yg penting dah dpt benda tu
xdelah bingit telinga dok tnya hari2 bila nak beli
yang penting dah main, sila kemas
dan sila jangan bergaduh

nnti nk tunjuk tutorial ni kt anak2






Thursday, August 14, 2014

Happy 9th birthday

Alhamdulillah..dh 9 thn ank mummy :)

dh lama tak membebel kt sini sejak tkr dept baru
biasala..mula2 xbape reti
skg terror lah jugak.fuh!! poyonya.haha

Birthday girl :
1- meninggi bagai juara, time raya aritu sedara mara kwn2 ckp ikut
 gen belah mummy ni. sorry daddy.hehe
2- mcm biasa bab2 sukan xsuka.apala kakak ni
3- ramai yg ckp kalo tak pakai tudung iras daddy,kalo pakai tudung iras mummy.entah..yer la kot
4- skg suka sgt main game kt HP.aritu masa raya, org dok raya dia main HP sampai xdgr apa org ckp ngn dia. kena tazkirah terus sedar diri. kakak dah besar, bkn baby lg..tak bolehla mcm tu..kena hormat org bila bercakap.dulu masa dia baby aku sng hati bila bg game dia diam je tak kacau org..skg tak boleh la kakak..ada limit k :)
5- emosi kalo tgk cerita sedih..automatik nangeh,,ish3...ngikut sapalah ni
6- suka melawa..biasalah tu.suma bdk2 baya dia mesti cmtu kn.bajet ank dara gitu 
7- dh boleh jd best friend mummy

dan bnyk lg..haha

pagi td mcm bisa kejutkan dina nk siap-siap nk pegi sekolah.
wish happy birthday
dia reply
TQ mummy sbb mengandungkan kakak, lahirkan kakak
sampai mummy kena vacum 
mesti sakit kn
pastu bergenang air mata
alahai...dia dh paham 


Selamat hari lahir kakak, 
mummy doakan kakak menjadi hamba Allah yang taat pada perintah agama,
hormat orang tua,
belajar rajin2 biar penuh ilmu di dada supaya berjaya dunia dan akhirat,
Amin..




Monday, February 03, 2014

Goodbye January Hello February

sekejap je dah masuk Feb
dah lama xupdate blog..rindu. :)

awal Jan aritu agak prob gak nak hantar arissa p sek
dia xmcm kakak..kakak independent 
sng cari kawan, cpt mesra
kita hantar n tunggu kejap, dia boleh ckp "mummy balikla..kakak ok"

arissa lain,anje cikit
dah sampai pintu sek, salam peluk cium 5-6 kali
sakit perut la..itu la ini la..hahaha
mcm2 alasan
anak bongsu setakat ini katanya kan
daddy xboleh antar, nnti lg teruk drama sambung ke filem pulak

masuk minggu ke 2&3 makin ok..alhamdulillah
tp ada sekali jemput dia dari sekolah ptg (agama)
terus lari sambil melalak..dah kenapa anak?hadoi la!!
sambil nangis teresak2 dia cerita:
ustazah ckp kita kena solat.xboleh tinggal.nnti kesian ibu bapa kita tanggung dosa.
masa kt akhirat nnti..bla..bla...
bagus ustazah psiko bdk2..alhamdulillah
masuk feb: xde masalah pigi sekolah lorr...
kejadian januari gak
anugerah mata pelajaran terbaik
skg ikut PBS,xde nombor2 dah
kalo dulu2 org sibuk tnya, periksa no bape?
skg xde dah..hahaha 

 Januari with love again :)
“Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?”[Ar Rahman:13]

pantai bagan lalang 


 pengkalan balak






semoga februari berjalan lancar..amin..

Monday, December 30, 2013

Orientation day

Alhamdulillah...suma dh settle sabtu lepas 28/12/2013
mula2 risau gak
almaklumle, arissa ni terlebih manja sket
org xde adik la katakan, anak bongsu setakat ni.hahahaha
 masa ni kena beratur tok register
ada sorng budak melalak sbb lps parents dia register nama
terus tinggalkan kt sekolah tu
hadoi!! agak2 la weh..
anak ko baru nk kenal dunia sekolah kot
xtau apa2 lg
anak dia melalak sampai xamik exam menentukan kelas tu
kesian lak aku tgk
nasib cikgu2 dtg pujuk
Semoga Jasmin Arissa cpt sesuaikan diri dgn kawan2,cikgu2 & sekolah
belajar rajin2 ye anak :) 

Friday, November 22, 2013

Borak2


aritu saja belek2 gambar lama
gambar dina&cica masa kecik
sekali dina ckp cmni

dina : cica ni masa kecik  mcm alien kan rupa dia

hahahaha..kuang asam punya anak
sukati meng alien kan adik dia

tgk muka cica dah bengang n nak nangis,
dia ckp camni lak

dina: tp dah besar ni okla..comel jugak

hahahhaha

Friday, November 15, 2013

B daman?apa tu??

aku mana lah tau psl Bdaman 
sampai lah arissa bgtau psl ni
dia just cerita hadif,muiz etc ada bdaman 
kadang2 bwk p tadika
eh bdk2 ni..sukati bwk mainan p sekolah kan..hahaha

aritu dia ngadu, dia pun nak menda alah ni
aku ckp xyah la..tu mainan boy
dia ckp ada jugak bdk pompuan main bdaman
aku mls layan..hehe
membazir je rasa kalo beli

nak dijadikan cerita, ptg smlm tetiba ada 1 kotak mainan
alahai...en.suami p belikan mainan bdaman tu rupanya
xleh nk ckp apa la .hmm
dia ckp kesian arissa, tu belikan
selalu cmni tau, aku kadang geram gak.
aku xbg beli, daddy dia selamba p beli sbb sian kt anak..grrr

mainan ni rupanya tembak2 guli je pun
baru la aku tau..hahaha
xpela arissa, mainlah ye smpai puas
yang penting awak tetap gegirl :)

pic dri google

Friday, November 08, 2013

Model baju tradisional

Last week dina ada bgtau,cikgu pilih dia jd model untuk pertandingan baju tradisional
baju suma cikgu sediakan
mummy tlg mekapkan aje :)

rupanya kena pakai baju tradisional india
bab melaram mmg suka la dia

aku mekapkan kt rumah
masa p sekolah kena pakai baju sekolah
dah anak aku malu2 kucen p sekolah sbb muka bermekap
sampai sekolah baru cikgu tukarkan baju

ni aku snap kt sekolah
ingatkan cikgu suh tukar baju sekolah time nk balik
rupanya cikgu baik hati suh tunjuk kt parents
lps tu silalah basuh baju anak anda ok parents.hahaha
overnya..siap ada bunga2 kt kepala.hehe
gigi depan besar sebelah
sbb sebelah dah tumbuh gigi kekal
sebelah lg xpatah2 gigi susu
alhamdulillah dapat no.1 jd model ni
hadiah : buah2an tempatan 
TQ cikgu tok semuanya :)

Monday, November 04, 2013

Bye2 Oktober

salam semua :)

pejam celik pejam celik dah masuk bulan November
dah hujung tahun

Oktober ni kami sekeluarga xsihat
demam berulang alik
doktor kata demam virus (viral fever)
kalo aku xkisah sgt,
badan panas ke,hidung tersumbat ke batuk ke
masalahnya kesian kt anak2
tiap2 minggu ada je MC sehari dua
terpaksa cuti time periksa, lps tu repeat paper hari lain
alahai..kesian
harap2 result exam ok la ye anak2 :)

Alhamdulillah jugak company aku ada klinik panel
rasanya dlm bulan oktober ni lebih 10 kali kot kami p klinik
ubat pulak bkn ubat2 biasa
dengan spray hidung,antibiotik gred ok punya
ambil darah 3-4 kali, nab lagi
kalo xde panel beribu agaknya
syukur Ya Allah

bulan oktober jugak aku terima berita sedih belah fam. in law
mak mentua aku kena breast cancer
besar betul dugaan
semoga my MIL tabah n cpt2 sihat semula.amin..

skg alhamdulillah anak2 dh sihat sepenuhnya
en.suami plak xbape sihat.hehe
selalunya cmtula, kami yang akan demam dulu
last sekali baru en.suami
dia ckp dia amik suma virus2 ank bini.hahaha
get well soon en.suami
lps suma dh sihat boleh la kita p holiday ye
tp kena p tmpt dkt2 jela
cuti mummy tinggal sehari jek ni..kih3

Wednesday, October 09, 2013

Riadah

kalau xde acara ukur shopping complex
atau acara2 lain
biasa nya riadah la jd pilihan :)
bg anak2 hirup udara segar sket.haha

biasanya yg excited arissa la
 dina mls sket kalo xtvt camni
penat la peluh la
ada je alasan dia
dina masih pakai roda 4 lg 
aritu konon2 nk belajar pakai 2 tayar je
tp xberani.hahaha
xpelah anak, nnti2 kita belajar ye
 arissa kalo bab2 sukan kemain semangat
ceria je muka.kih3



 dan kita akhiri dengan gambar mata stim ni..hahaha
napa tah comel sgt
tarik misai baru tau..grrr


Monday, August 26, 2013

KidZania

Melayan kehendak anak
14/8 aritu birthday dina
awal2 dh tick birthday kt calendar dia n tulis kt situ : nk pegi kidzania

so daddy mummy amik cuti on 14/8 dan jom kidzania!!!
Total ticket : kanak2 RM60 (2) dewasa RM35 (2) = RM190
nnti anak2 akn diberi duit ni
so pndai2 la guna
kalo xhabis guna duit ni xpe, next time pegi kidzania boleh guna lagi
 tgh buat jewelry
lps tu boleh ambil  terus yg diorng buat tu
 ololooo..tgh keje kt Dell
serius je muka masing2
 buat ni siap dpt sijil dan duit
 tgh beratur nak jd doktor
 main lukis2 :)
 jd pembaca berita
dina ada talent, cica baru 6 thn kn,so bacaan xde intonasi..mendatar je.hahaha
 yg bestnya, diorng burn cd dan kita leh beli
1 cd for RM10
dpt la tgk ank2 kita baca berita :)


ada lg kerja2 lain yg aku xmasukkan dlm ni
cth : polis,model,bomba
gmbar kt atas ni di antaranya je

kesimpulannya mmg seronok p kidzania ni
bdk2 la paling seronok
mak bapak tumpang seronok & penat.hahaha
1 lg, kalo anak2 dh pndai membaca lg best p sini
tu je nk kongsi
cerita raya xde.mls nk transfer gmbar dri kamera :)

"SELAMAT HARI RAYA.MAAF ZAHIR&BATIN"



Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More